Hans Wilmink

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 11:45

Ik vind het boek in alle opzichten zeer geslaagd. De uiterlijke verzorging is prachtig. De opzet vind ik slim: per periode een korte omschrijving en steeds enkele leerlingen en docenten hun wetenswaardigheden en anekdotes laten vertellen.

Zo vindt iedere oud leerling algemene punten en specifieke herinneringen uit zijn eigen tijd terug. Dat geldt voor mij ook. Ik herken de sfeerbeelden van de school heel goed. De danskwestie op school staat mij nog goed bij. Ik herinner mij dat ik daarover een keer een cabaret act gedaan heb, een beetje in Toon Hermans stijl, op een tekst van de jonge leraar Duits Van den Broek. Als ik me goed herinner is die tekst vooraf door Groen getoetst en nog op een paar punten aangepast. Musical deden we in mijn tijd niet, wel toneel. Ik heb daar ook aan meegedaan. Aan het schoolkamp heb ik warme herinneringen. We gingen naar Heimbach in de Eiffel als ik het wel heb.
Kenmerkend voor de school was de grote betrokkenheid van de leraren. In de interviews kom ik er gelukkig meerdere tegen: Nogarede, Kaptein, Moet, Bos, Maas, Krijnders, de rector Groen.
De herinnering van Jan Brouwer aan Kaptein riep bij mij weer een reeks herinneringen op aan deze kleurrijke leraar van wie ik in 1965 en 1966 (HBS A) twee jaar lang vele uren per week les had. Ik heb hem nadien vaak geïmiteerd. Als klassevertegenwoordiger mocht ik hem – met een kleine delegatie - de felicitaties overbrengen bij de geboorte van zijn kind, ik meen een dochtertje. Nooit vergeet ik hoe hij de baby op schoot nam en vroeg “vind jij het ook leuk dat die jongens hier nu zijn?” en hij liet het babyhoofdje “ja” schudden. Ik had dat later als jonge vader zo graag eens na gedaan, maar durfde dat toch niet goed.
Heel goed gedaan vind ik hoe jullie in het boek de veranderingen/vernieuwingen in het onderwijs stelsel en in de organisatie van de school als context hebben verwerkt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.